Od 50 inženjera strancima ne odgovara ni jedan

made-in-germany-rs-osobe04

U subotičkoj Industrijskoj zoni za radno mesto inženjera prijavilo se 50 kandidata, ali nijedan nije odgovarao profilu stručnjaka kakvog traže strani investitori.

Prema navodima iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici, na evidenciji nezaposlenih nalazi se 70 mašinskih i elektroinženjera, ali za njih već dugo nema zainteresovanih poslodavaca. Multinacionalne kompanije u Zoni traže inženjere sa posebnim praktičnim znanjima, kao i sa znanjem stranih jezika, pre svega nemačkog, dok se komunikacija na engleskom jeziku podrazumeva, piše „Blic“.

– Kompanije u Zoni u Malom Bajmoku zapošljavaju operativce. Od kada su fabrike otvorene, sa tržišta rada je zaposleno najviše dva inženjera. Bilo je poslodavaca koji su tražili inženjera s posebnim radnim iskustvom u automatici, međutim, nezaposlenima nedostaju praktična iskustva, a problem je i slabo poznavanje stranih jezika – kažu u NSZ.

Nemačka kompanija za proizvodnju elektromotora „Dunkermotoren“ posluje u Industrijskoj zoni od 2011. godine. Posle više od dve godine rada, od 11 inženjera dva su ih napustila odlazeći u inostranstvo, pa rukovodstvo firme namerava da tokom narednih meseci zaposli tri nova stručnjaka za visoke pozicije.

– Za nove kadrove nismo proveravali ponudu Službe zapošljavanja, već smo inženjere tražili preko oglasa na sajtu „Infostud“. Kandidati uglavnom ne znaju dobro strane jezike i ne poseduju radno iskustvo u multinacionalnim firmama, gde ima pozicija za koje u Subotici nema školovanih kadrova. Biramo one kandidate koji najbolje govore jezike i za koje procenimo da žele da napreduju. Potom ih šaljemo u matičnu firmu na obuku, a oni to znanje kasnije prenose u proizvodnju – objašnjava Čaba Šel, direktor „Dunkermotorena“.

Naš obrazovni sistem još uvek ne prepoznaje nastavne predmete koji bi inženjerima omogućili da odmah rade na pozicijama kontrole kvaliteta, logistike, planiranja proizvodnje putem modernih softvera ili rešavanja carinskih papira.
– U susednoj Mađarskoj takvi obrazovni smerovi postoje odavno. Do sada nas niko nije napustio zbog boljeg posla u okolini, ali je dvoje inženjera otišlo u inostranstvo. Sada pregovoramo sa kandidatima koje su preporučili profesori s univerziteta i viših škola, ali i prijatelji – kaže Šel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор