Nemačka uvozi negovateljice iz Istočne Evrope

made-in-germany-rs-seniori-nega

Procenjuje se da oko 100.000 žena iz Poljske i drugih zemalja Istočne Evrope rade u Nemačkoj kao negovateljice u porodici. One kojima je ova usluga potrebna, negovateljica će mesečno koštati 1.800 eura, plus soba i hrana, dok osiguranje daje maksimalno 500 eura mesečno, piše „Dojče vele“.

Pre godinu dana Beata Bajda je u Bremerhafenu osnovala agenciju „Sidro za seniore“ (Senioren Anker). Ona je došla iz Poljske u Nemačku gde je potom 15 godina radila kao medicinska sestra. Kako objašnjava, njena poslovna ideja podrazumeva kompletnu celodnevnu brigu i negu starih osoba, a ne samo za neko određeno vreme u toku dana. Po njenom mišljenju, najbolji starački dom je sopstveni dom, a najbolji lek je briga i nega.

– Zbog toga je najbolje kada osobe kojima je nega neophodna, ostaju da žive kod kuće. Ovakve usluge uz angažovanje nemačkih negovateljica su preskupe, a negovateljice iz Poljske dobijaju 1.100 eura „na ruke“ – kaže Bajda.

U Bremerhafenu i okolini trenutno radi 15 negovateljica kojima je posao našla Beata Bajda. Jedna od njih, Marzena Vojcik, prošle godine se uselila u kuću 78-godišnjeg Hermana Klausa Molenkampa, kome već pet godina svaki pokret predstavlja problem. U januaru njemu je umrla supruga, nakon čega je, kako kaže, „zaista prvo pokušao da se snađe sam, ali mu je bilo strašno“.

Jozefa Gose ima 58 godina i kaže da joj je bilo teško da nađe posao u Poljskoj i da joj je drago što ga je našla u Nemačkoj, a pogotovu što je tu i bolje plaćena. Po zanimanju je kuvarica, a u Poljskoj se dokvalifikovala za negovateljicu. Jozefa ima svoju sobu u kući u kojoj neguje pacijenta obolelog od Parkinsonove bolesti. U kući živi sa bračnim parom, kupatilo i kuhinju svi koriste, i kako kaže u dobrim su međusobnim odnosima. Ona sprema doručak, pere odeću, ide u šetnju i uvek je tu. U njenom ugovoru o radu piše: osam sati nege, osam sati „dežurstva“, osam sati spavanja, ali kada je neophodno, Jozefa ustaje i noću kako bi pomogla.

Beata Bajda ne zapošljava negovateljice, ona samo posreduje, dok su radnice zaposlene u poljskoj partnerskoj firmi. Ta firma ima pravo da šalje svoje zaposlene na rad svuda u okvirima granica Evropske unije, a kako kaže, njen posao je legalan, a zakoni EU se poštuju.

Beatu Bajdu nemačke licencirane službe za negu optužuju da njene negovateljice rade po ropskim uslovima. U lokalnoj štampi se povodom ovoga razvila žustra rasprava, na šta Bajda kaže da druge agencije u njenoj vide konkurenciju i da je ovakva rasprava najbolja reklama za nju i njenu firmu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор