Po novom Pravilniku cene lekova manje i do 50 posto

made-in-germany-rs-lekovi

Zahvaljujući primeni novog Pravilnika o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu, u narednih mesec dana cene lekova u apotekama trebalo bi da budu snižene i do 50 posto, prenosi agencija „Tanjug“.

Janko Samardžić, načelnik Odeljenja za farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) izjavio je povodom ove najave, da će građani odmah osetiti boljitak, jer će biti smanjeno i procentualno novčano učešće građana, koje su izdvajali prilikom nabavljanja lekova sa A1 liste. Kako dodaje, primenom novog Pravilnika najveće uštede ostvariće RFZO, a predviđeno je da one na godišnjem nivou budu od pet do sedam milijardi dinara.

– Ukoliko se ostvare planirane uštede, od naredne godine možemo očekivati i ukidanje participacije ili procentualnog učešća pacijenata za nabavku lekova sa A1 liste, koje sada iznosi od 10 do 90 posto cene nekog leka. Primenom Pravilnika biće formirane cene koje su ekvivalentne cenama u regionu, jer se u izveštaju „Svetske banke“ navodi da su najprepisivaniji lekovi u Srbiji skuplji od lekova na tržištu Velike Britanije u proseku za 15 procenata. To znači da su pojedini lekovi skuplji kod nas i do 30 posto nego na tržištima zapadne Evrope, pa na ovaj način cene lekova dovodimo na realan nivo – objasnio je Samardžić.

Pacijenti će tako ubuduće izdvajati manje novca za procentualno učešće prilikom kupovine lekova. To na primer, znači da će za „Atorvastatitin“ koji se koristi za lečenje masnoća u krvi, kod moždanog udara i infarkta srca, pacijenti participirati 85 posto cene leka, pa će se za ovaj lek, umesto dosadašnjih 814,72 dinara, ubuduće doplaćivati 350 dinara. Za antidepresiv „Venlafaxin“ potrbno je participirati u visini od 50 posto cene leka, što sada iznosi 371,88 dinara, dok će primenom novog Pravilnika pacijenti doplaćivati 50 dinara. Za lek „Donepezil“ koji koriste oboleli od Alchajmerove bolesti, partcipacija je 60 posto cene, a doplata iznosi 1. 592,09 dinara, dok će ubuduće pacijenti za ovaj medikament doplaćivati čak 50 posto manje novca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор