Lekovi u Srbiji će pojeftiniti i do 50 posto

made-in-germany-rs-lekovi

Novim pravilnikom o listi lekova, koji je usvojila Vlada Srbije, trebalo bi da se u kasi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) ostvari ušteda veća od pet milijardi dinara godišnje, dok bi izdvajanja osiguranika bila manja za oko 800 miliona dinara.

Cene pojedinih medikamenata, u skladu sa novim pravilnikom biće snižene za 30 do čak 50 procenata, a ove odredbe počeće da se primenjuju od 1. januara 2015 godine.

Na primer, tako će za lek „atorvastatin“ sa A1 liste, koji se koristi za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca, biti potrebno izdvojiti 350 dinara, umesto dosadašnjeg učešća od 814,72 dinara. Lek „klopidogrel“ protiv zgrušavanja krvi, za koji sada treba doplatiti 561 dinar, od sledeće godine će koštati upola manje. Za antidepresiv „venlafain“ sada je učešće 371,88 dinara, dok će po novom pravilniku njegova doplatna cena biti svega 50 dinara, prenose „Večernje novosti“.

U RFZO kažu da će novim pravilnikom biti omogućeno i kvalitetnije lečenje, zbog toga što će deo sredstava ostvarenih uštedama u procesu realnog nivelisanja cena lekova, biti preusmeren na uvođenje inovativnih lekova, za koje do sada nije bilo dovoljno novca. Kako objašnjavaju u RFZO, uvođenje reda na tržištu lekova u Srbiji bilo je praćeno velikim otporom proizvođača, ali su oni ipak prihvatili nove uslove, suočeni sa odlučnošću da se cene stave u realne okvire, a svega nešto manje od pet posto proizvođača nije prihvatilo nivelisanje cena.

Domaćim proizvođačima lekova novim pravilnikom je omogućeno veće učešće na tržištu. Dajući pismenu saglasnost na nove cene lekova, proizvođači su se obavezali da će redovno i kontinuirano snabdevati tržište, pa u RFZO ne očekuju poremećaje u snabdevanju potrošača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор