Srbija ima 1.281 proizvođača organske hrane

made-in-germany-rs-povrce

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prezentovanim na otvaranju 10. Međunarodnog festivala organskih proizvoda „Biofest“ u Subotici, u Srbiji je prošle godine registrovan 1.281 proizvođač organske hrane, što je za 220 više nego u godini koja joj je prethodila.

Ukupna površina na kojoj se na ovaj način proizvode poljoprivredne kulture iznosila je 8.228 hektara, ili 1.888 hektara više u odnosu na 2012. godinu. Od organskih proizvoda najviše se izvozi voće niskog stepena prerade, kao što su koncetrati voćnih sokova, sušena kupina, višnja, malina, bilje i pečurke, kao i smrznuta šljiva, malina, kupina, jagoda, višnja i pire od dunja, prenosi agencija „Tanjug“.

Najveća vrednost izvoza organske hrane u 2013. godini realizovana je sa Nemačkom, Holandijom, SAD, Velikom Britanijom i Švajcarskom. Na osnovu podataka Ministarstva finansija i Uprave carina, tokom prošle godine izvezeno je 7.100 tona organskih proizvoda u vrednosti od 10,7 miliona eura.

Od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, deo površina pod organskom proizvodnjom iznosi 0,23 posto. Najviše obradivih površina, 2.273,4 hektara je pod žitaricama, za njima je industrijsko bilje sa skoro 673 hektara, zatim povrće, krmno bilje, voće, lekovito i aromatično bilje…

U organskoj stočnoj proizvodnji najviše je ovaca, sa nešto više od 4.000 grla, slede goveda čiji je broj veći od 2.100 grla, proizvodnja meda je zastupljena kroz više od 1.900 pčelarskih društava, dok je živine negde oko 1.390 jedinki.

Što se tiče državnih podsticaja, organski poljoprivredni proizvođači, između ostalog, mogu računati i na 40 posto veće subvencije u odnosu na konvencionalne proizvođače.

Organska proizvodnja hrane u Srbiji našla se i u izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u evropskim integracijama, gde je konstatovano povećanje obradivih površina pod organskom proizvodnjom, uz ocenu da postoji znatan potencijal za budući razvoj, ali i da je nacionalni plan u ovoj oblasti još uvek bez napretka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор