Srpski uvoznici zgrću bogatstvo na škart mesu

made-in-germany-rs-mesne-preradjevine

Bilo koji potrošač nije u stanju lako da otkrije koliko je u prodavnici neko meso staro i da li je i koliko već puta odmrzavano. Veterinarski stručnjaci objašnjavaju da je takvo meso bledunjavo, vodeno i iz njega curi usirena krv, međutim, jedino laboratorijska analiza može sa sigurnošću da potvrdi starost i kvalitet uzorka.

Veterinar iz Šapca Luka Stević priča kako je u zemljama EU dozvoljeno da se smrznuto meso čuva najviše pola godine, pa naši uvoznici odande uvoze meso koje je pred istekom roka, a potom ga ovde prodaju, prenose „Večernje novosti“.

– Naši uvoznici dodaju mesu razne aditive da bi izgledalo lepo. Oni nisu borci za građane, već gledaju samo na svoj profit. Kada je nabavna cena niska, ništa ih drugo ne interesuje, jer neće to meso da nose kući i da ga jedu. Veterinarska inspekcija kontroliše da li neko meso lepo miriše i nosi uzorke na laboratorijsku analizu, jer jedino oni imaju pristup svakoj prodavnici, mesari, industriji. Obaveza jeste da to rade, ali ne znam da li to i rade. Oni moraju da proveravaju svaku pošiljku, a često nasumično biraju, pa od hiljadu komada, uzmu dvadesetak uzoraka. Propusta svakako ima – kaže Stević i potseća kako se aljkavost veterinarske inspekcije najbolje videla u kontroli pošiljke za Rusiju, zbog koje je stopiran izvoz mesa iz Srbije u tu zemlju.

Po njegovim rečima, to što se događa u veterini predstavlja haos, a za sve je odgovorna Veterinarska inspekcija na čelu sa rukovodiocima. Za propuste Stević krivi i svoje kolege, za koje kaže da ne uzimaju uzorke, ne pregledaju sve što treba i poturaju svašta.

Miroslav Stojšić, bivši načelnik Veterinarske inspekcije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), objašnjava da smrznuto meso ne može da ide u maloprodaju, već samo u prerađevine od mesa. Smrznuti mogu da se prodaju riba, piletina i ćuretina, a svinjsko, junetina, teletina, jagnjetina i prasetina, samo sveže. Stojšić smatra da Evropa misli na svoje građane i potrošače, a da kod nas toga nema. Kako kaže, mi smo uveli samokontrolu u klanicama, kao da će vlasnik sam sebe da kontroliše.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović naglašava da meso odmrznuto posle šest meseci, nije sveže meso. I on tvrdi kako se kod nas uvozi sve i svašta, a da niko ne obaveštava kupce ko je obrađivao to meso, gde je stajalo ili odakle su te životinje. Po njegovom mišljenju, naše meso sa naših farmi više vredi od onog koje se uvozi i čija cena bi kod nas trebalo da bude niža i za 40 posto, jer je to meso, kako kaže, neko iz inostranstva našim uvoznicima gotovo poklonio.

– Zašto najveći srpski uvoznici nisu ulagali novac u naše stočarstvo, nego u uzvoz mesa. Nas ne informišu da je to meso iz robnih rezervi Evrope, niti napišu odakle je meso, već nam prave reklame i kampanje za nešto što bi drugi bacili. To meso u inostranstvu završava u kafeleriji – kaže Papović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор