Ne treba se bojati aditiva?

laboratory

Slađana Šobajić, profesorka Farmaceutskog fakulteta kaže da građani nemaju razloga za strah od aditiva ukoliko se proizvođač hrane ponaša etički i poštuje regulativu koja je u Srbiji moderna i usklađena sa propisima Evropske unije.

Ona je objasnila da su aditivi sastavni deo ishrane, kao i da proizvodi na kojima piše da su bez konzervansa i bez veštačke boje, mogu da sadrže aditive.

– Moderna tehnologija je otišla toliko daleko da mislim da povratka više nema. Aditivi su tu da ostanu i samo treba proveriti da li oni eventualno ugrožavaju zdravlje. Građani nemaju razloga za strah ako se proizvođač ponaša etički, mada je u svemu tome veoma važna edukacija i monitoring države. Prehrambeni aditivi spadaju u supstance čije je prisustvo u hrani najbolje regulisano, u skladu sa propisima EU, čija agencija za bezbednost hrane procenjuje svaku pojedinačnu supstancu u skladu sa uputstvima Svetske zdravstvene organizacije – kaže profesorka Šobajić, a prenosi „RTS“.

Po njenim rečima, što se tiče potencijalne kancerogenosti nekih aditiva, kao što su E407 (karagenan) i aditivi E249 do E252, karagenan se koristi već 600 godina i nije dokazano da je ta supstanca štetna za ljude. Aditivi E249 do E252 (nitrati i nitriti), koji se nalaze u mesnim proizvodima, mogu da budu štetni u određenim koncentracijama, ali njih još niko ne može da izbaci iz upotrebe, jer je korist od njihovog korišćenja veća od rizika, objašnjava profesorka i napominje da nema „E broja“ koji treba posebno izbegavati, kao i da je sve ono što je na pozitivnoj listi, a ima „E broj“ dozvoljeno za upotrebu.

Profesorka Šobajić građanima savetuje da prilikom kupovine namirnica pre svega gledaju nutritivnu tabelu i hranljivu vrednost hrane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор