Lažni med u srpskim megamarketima

made-in-germany-rs-med

Pčelari iz rudničko-takovskog kraja tvrde da se lažni med može naći i u trgovinskim lancima u Srbiji i zahtevaju odlučnu akciju inspekcije kako bi se sprečila njegova dalja prodaja.

Branislav Jakovljević, najveći pčelar iz ovog kraja sa preko stotinu košnica, rekao je povodom ovakve situacije na tržištu, da razni mešetari koriste nestašicu meda i nude „sve i svašta“ pod tim nazivom.

– Kod registrovanih pčelara veledprodajna cena meda je pet eura, a u maloprodaji on košta od 800 do 1.000 dinara, dok je u nekim prodavnicama i na pijacama upola jeftiniji, jer je proizveden od šećernog sirupa sa dodatkom raznih aroma i trava – objasnio je Jakovljević, čiji se pčelinjak nalazi na padinama Rajca, dela planine Suvobor, prenosi agencija „Beta“.

Procena svih članova Društva pčelara „Matica“ iz Gornjeg Milanovca je da su prinosi meda ove godine u rudničko-takovskom kraju najslabiji za proteklih pola veka. Predsednik tog društva Duško Mijatović rekao je tim povodom da je u ovom kraju registrovano 5.103 košnica koje su ranije davale oko 15 tona meda godišnje, a da su ove godine jedva dale dve tone. On je naglasio da su vremenski uslovi bili izrazito nepovoljni za pčelarstvo, a kada je trebalo da pčele najviše rade i da se razvijaju pčelinja društva, padala je obilna kiša, bilo je hladno, a u košnicama je nestajalo hrane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор