Upola manji rod grožđa na jugu Srbije

made-in-germany-rs-grozdje

Kišno leto u Srbiji i grad koji je padao u avgustu, potpuno su uništili oko 25 hektara vinograda Dušana Janjića i Ljubiše Stošića, vlasnika podruma „Stari dani“, nedaleko od Leskovca i Vranja. Uz prepolovljeni rod i kvalitet grožđa je ispod minimuma potrebnog za proizvodnju vina.

Prošle godine ova dvojica vinogradara ubrali su sa svojih njiva ukupno oko 200.000 kilograma grožđa, dok je ovogodišnji rod inosio tek oko 120.000 kilograma grožđa veoma lošeg kvaliteta, prenosi „B92“.

– Grožđe nam je praktično neupotrebljivo za proizvodnju vina. Probali smo da napravimo male količine vina i videli da nije dobro. Iako imamo naš podrum za proizvodnju vina, odlučili smo da grožđe upotrebimo za neke druge stvari, kao što je destilat, ali i da ga prodamo onima koji prave vina nižeg kvaliteta. Hvala Bogu da imamo zalihe vina od prošle godine, jer ove godine nećemo praviti vino – objašnjava Dušan Janjić.

Protivgradna stanica nalazi se na samo 300 metara od njihovih vinograda, međutim Janjić i Stošić znaju da već godinama nema dovoljno protivgradnih raketa, pa zbog toga osuguravaju svoje zasade. Osiguravajuća kuća „Generali“ veoma brzo im je procenila štetu i isplatila osiguranje.

– Pošto obrađujemo veliku površinu pod vinogradima, od samog početka smo počeli da ih osiguravamo. Ove godine su nam nadoknadili puno toga što smo osigurali i to će biti dovoljno da pokrijemo troškove, a za obnavljanje proizvodnje moraćemo malo da dodamo novca od grožđa koje prodamo – kaže Janjić.

Vremenske nepogode i biljne bolesti uništile su uz veće plantaže i mnoge manje vinograde na čitavom području Leskovca, Vranja, Bujanovca i Preševa. Neki vinogradari čak i ne planiraju da oberu ovogodišnji rod, a oni koji beru uglavnom planiraju da od grožđa peku rakiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор