Berba kukuruza kasni zbog niske cene

made-in-germany-rs-kukuruz

Iako je u Srbiji berba kukuruza još daleko od završetka, već je uveliko počela setva pšenice.

Poljoprivrednici ne žure da oberu kukuruz, jer je vlaga u zrnu još uvek velika, a otkupna cena mala. Ni troškovi setve nisu mali, pa je za sada tek maji deo njiva posejan.

– Kukuruz je skinut sa oko 25 posto od ukupno zasejanih površina. Proizvođači čekaju da padne vlaga, da bi sušenje kukuruza što manje koštalo, jer su troškovi sušenja znatno veći sa vlagom iznad 14 posto. Ove godine su prinosi kukuruza izvanredni i u Vojvodini iznose između 10 i 16 tona po hektaru. Biće veći izvoz, ali će se stvoriti i dobra materijalna osnova za proširenje stočarstva. Kukuruz je relativno jeftin, pa bi stočari trebalo to da iskoriste i prošire proizvodnju – smatra Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito, prenose „Večernje novosti“.

Setva pšenice je tek na početku i trajaće će sigurno ceo novembar, i kako kaže Saković, sejaće se dokle god vremenske prilike to budu dozvoljavale. Bitno je da zemlja bude takva da mašine mogu da uđu u njive, a jedan od razloga što se malo kasni sa setvom je i taj što kukuruz još nije obran. Po njegovom mišljenju ne postoji bojazan da nećemo zasejati sve što treba, jer je, na primer, uljana repica već posejana.

Milovan Milovanović, poljoprivrednik iz Čeneja, priča kako je već početkom oktobra obrao šest jutara svog kukuruza, a da sada čeka da najavljeni talas zahlađenja prođe, pa da obere i preostala tri jutra.

– Prvo što sam brao sačuvao sam u klipu, i njime ću hraniti stoku. Preostalo ću, verovatno obrati u zrnu i deo ću da prodam, jer mi novac mnogo treba, kao i svakom poljoprivredniku. Međutim, najveći problem mi pravi cena koja je jako loša. Kukuruz se kod nas plaća 12,5 dinara, a kad se „svede“ vlaga, onda mi ratari dobijamo samo po osam dinara, pa zato i ne planiram da mnogo žurim sa berbom. Napravio sam dobar posao što sam brao ranije, jer koliko čujem, kod kolega koji su čekali, ima dosta kvarnog kukuruza – kaže Milovanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор