Rekordan mesečni izvoz srpskog kukuruza

made-in-germany-rs-kukuruz

Tokom novembra iz Srbije je izvezeno 480.000 tona kukuruza, što predstavlja apsolutni rekord naše države kada se radi o mesečnom izvozu žitarica.

Ovakvu izjavu dao je Vukosav Saković, direktor udruženja „Žita Srbije“ i podsetio da je rekordni mesečni izvoz do sada bio onaj iz novembra 2010. godine, od 365.000 tona.

Saković je posebno naglasio da je Srbija uspela da povrati deo kupaca koje je imala pre 2012. godine i problema sa povišenim prisustvom aflatoksina u kukuruzu, tako da je u oktobru i novembru jedan od najvećih kupaca našeg kukuruza bila Južna Koreja, prenosi agencija „Tanjug“.

– Kukuruz je plasiran i u zemlje EU, kao što su Španija, Portugal, Nemačka, Holandija. Za dva meseca nove ekonomske godine za kukuruz, iz Srbije je izvezeno ukupno 770.000 tona ove žitarice, zahvaljujući čemu smo viškove plasirali u inostranstvo i tako rešili problem skladištenja. Pored izvoza rekordnih količina kukuruza, u prethodna dva meseca pokazala se još jedna dobra stvar, a to je da je naša izvozna logistika napredovala i da možemo da plasiramo 500.000 tona žitarica mesečno, odnosno šest miliona tona godišnje – istakao je Saković i zaključio kako je sada samo potrebno unaprediti i proizvodnju da bismo i imali te količine raspoložive za izvoz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор