Evropske antene kreiraju Nišlije

made-in-germany-rs-antena

Tim inženjera niškog preduzeća „Engel sistems“, koje posluje u pogonima nekadašnje Elektronske industrije (EI), osmislio je 46 novih proizvoda za prijem digitalnog zemaljskog ili satelitskog signala. Srpska pamet i preduzimljivost u kombinaciji sa španskim kapitalom, pokazali su se kao veoma uspešan model poslovanja, čiji je dosadašnji rezultat milion ovakvih uređaja plasiranih na svetsko tržište.

Života Miljković, direktor ovog preduzeća, kaže da sve uređaje proizvode isključivo za izvoz. Kako objašnjava, potražnja za antenama u Evropi ne jenjava, iako su oni odavno završili sa uvođenjem kablovske televizije.

– Država te uređaje koristi za svoje potrebe, kao što je merenje potrošnje struje i gasa, za telefoniju i internet, tako da je televizija samo jedna od stavki u paleti proizvoda koji se nude. U Evropskoj uniji je već prisutna druga generacija digitalnog prenosa signala, ali potražnja za antenama nije stala. Domaćinstva, ali i veliki hotelski sistemi, bolnice i škole ne žele da plaćaju više nego što moraju – objašnjava Miljković, a prenose „Večernje novosti“.

Po njegovim rečima, u kompaniji stalno rade na osmišljavanju novih proizvoda i ističe da iako je Španija vodeća zemlja u ovoj industriji, Nišlije ipak uspevaju da budu baza proizvodnje, koja posluje svuda u svetu. Kako naglašava, ono što proizvedu u Srbiji nosi oznaku „Made in EU“. U poslovanju poštuju sve evropske standarde, od sirovina do tehnologije, a uspešno poslovno partnerstvo sa Špancima sada traje već više od jedne decenije.

– Oni su uložili novac i dali nam odrešene ruke da se razvijamo. Od pedeset zaposlenih polovina je sa visokim obrazovanjem, jer ova oblast stalno traži nove inovacije. Osmislili smo nove proizvode, proširili smo kapacitete i krenuli punom parom do milion antena – kaže Miljković.

Vlasnici kompanije „Engel sistems“ su članovi španske porodice Montane, a osnivač poslovne imperije je njihov predak koji se bavio proizvodnjom radioaparata. Posao su proširili i na razne druge oblasti, ali im je u Nišu centar proizvodnje, navodi Miljković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор