Nova izvozna taksa svaliće se na proizvođače

made-in-germany-rs-seme

Po tvrdnjama direktora udruženja „Žita Srbije“ Vukosava Sakovića, naknada za izvoz domaćih proizvoda rečnim putem,koja je na snazi od 10. aprila, mogla bi ozbiljno da ugrozi poziciju naših prozvođača na tržištu i znatno utiče na smanjenje izvoza, pre svega žitarica.

– Srbija je od oktobra do aprila izvezla rekordnih 2,3 miliona tona kukuruza, pa ograničavanje izvoza na ovaj način može da donese samo štetu. U svetu je uobičajeno da države vode računa o izvozu domaćih proizvoda, tako da uvođenje naknade za izvoz robe domaćeg porekla nije mogla da bude vladinagreška koja se potkrala – napominje Saković, a prenosi „Danas“.

Taksa uvedena prošlog meseca odnosi se na plaćanje tri stvari: ležarine u lukama, pristajanja brodova i upotrebe obale. Za upotrebu obale plaća se 17 dinara po toni robe, dok iznos preostale dve takse nije lako izračunati jer zavise od vremena koje se provede u luci, od kapaciteta utovara i drugih stvari. U svakom slučaju, Saković tvrdi da to nije mala cifra i da na tu taksu ode i do četvrtina izvozničke provizije.

– Nadamo se da će Vlada reagovati na naše zahteve i ukinuti ovu taksu, jer nije u redu da se čini šteta proizvođačima na ovakav način. Kukuruz je, na primer, naš glavni suficitarni proizvod, a 80 posto ove žitarice mi izvozimo upravo rečnim putem, što znači da dobar deo novca odlazi na te takse – naglašava Saković.

U obrazloženjuvlade za uvođenje nove takse navodi se da će novac prikupljen na ovaj načinbiti uložen u sređivanje luka i uređivanje rečnog transporta. Po Sakovićevom mišljenju, nije suštinski toliko bitno što se uzimaju pare, već je problem što će srpski izvoznici sa takvim cenama izgubiti na konkurentnosti, jer će ponuda drugihna tržištu biti mnogo povoljnija od naše.

U martu mesecu Srbija je izvezla 288.000 tona kukuruza, a u aprilu 243.000 tona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор