Devizne rezerve Srbije u aprilu 10,5 mlrd. €

made-in-germany-rs-pare-gomila

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila meseca 2015. godine iznosile su 10,5 milijardi eura, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 317 procenata i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv ostvaren u aprilu, u neto iznosu od 110 miliona eura, ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu.Ostali veći prilivi u iznosu od 88,1 milion euraostvareni su po osnovu korišćenja kredita i donacija, dok je 41,4 miliona eura priliva ostvareno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u eurima na domaćem finansijskom tržištu, saopštila je NBS.

Veći odliv iz deviznih rezervi,u neto iznosu od 71,9 miliona eura, posledica je povlačenja devizne obavezne rezerve banaka.Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Srbije prema inokreditorima, u iznosu od 56,9 miliona eura i otplate 32,8 miliona euraduga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na ime iskorišćenih stend-baj aranžmana iz 2009. godine, prenosi agencija „Tanjug“.

Na kraju aprilaneto devizne rezerve NBS iznosile su 8,37 milijardi eura. Ovaj iznos jesu ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u aprilu 628,7 miliona eura, što je za 133,7 miliona eura manje nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,10 milijardi eura.

Dinar je u aprilu u odnosu na euronominalno izgubio na vrednosti0,1 posto.Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala kupovinom 140 miliona eura i prodajom 30 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор