Devizne rezerve Srbije porasle u julu za 300 mil. €

made-in-germany-rs-pare-gomila

Na kraju jula ove godine devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) dostigle su nivo od 10,6 milijardi eura, i u odnosu na kraj juna, veće su za oko 300 miliona eura.

Julskim deviznim rezervama obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 290 posto i oko sedam meseci uvoza roba i usluga. Najveći devizni priliv ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona eura. Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije (RS) denominovanih u eurima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 145,4 miliona eura, korišćenja kredita i donacija u iznosu od 38,1 milion eura, dok je neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio 17,2 miliona eura, saopštila je NBS.

Veći odlivi deviznih rezervi bili su po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti RS denominovanih u eurima u iznosu od 52,3 miliona, kao i izmirivanja obaveza RS prema inokreditorima od 47,5 miliona eura. Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 31,1 milion eura i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji je iznosio 7,4 miliona eura na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine.

Na kraju jula neto devizne rezerve Srbije iznosile su 8,4 milijarde eura. To su ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i umanjene za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine, objašnjavaju u centralnoj banci.

Julski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 530,1 milion eura, ili za 201 milion eura manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je 4,96 milijardi eura.

Dinar je u julu nominalno aprecirao prema evru za 0,4 procenta, zbog čega je NBS intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona eura kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор