Lažni med na obaveznoj hemijskoj analizi!

made-in-germany-rs-med

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) izglasao je na proteklom zasedanju odluku da se u Pravilnik o kvalitetu meda ugradi i obaveza analize proizvoda na stabilne izotope, kojom se jasno utvrđuju falsifikati meda.

Prema rečima predsednika Saveza Rodoljuba Živadinovića, ovom metodom može se pouzdano utvrditi koji su veštački dodaci prirodnom medu, bilo da se radi o šećeru od repe, šećeru od trske, glukozno-fruktoznom kukuruznom sirupu i slično.

– Nakon donošenju ovakvog Pravilnika, borba protiv sve većeg učešća falsifikovanog meda na tržištu trebalo bi da bude mnogo jednostavnija i efektnija, jer su neki naši trgovci, uz primenu zaslađivača sa dodatkom meda, uspeli da naprave veštački med koji ispunjava kriterijume trenutno važećeg Pravilnika, i ako analiza na stabilne izotope pokazuje da se radi o falsifikatima – objasnio je Živadinović.

Kako je ocenio, to će predstavljati veliki korak napred, koji će svakako koštati i pčelare, ali će im, zbog uklanjanja falsifikovanih proizvoda sa tržišta, omogućiti da konačno povećaju prodaju svog meda i u Srbiji, „pa neće samo deca u Evropskoj uniji (EU) jest vrhunski srpski med, dok naša deca jedu kukuruzni sirup i slične zamene“.

Delegati Saveza pčelara upoznati su na poslednjoj sedici Skupštine i da je uveden novi znak koji će morati da stoji na svakom pakovanju pesticida otrovnih za pčele, a ovo upozorenje grafički je predstavljeno nacrtanom pčelom.

Živadinović je najavio da će u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja, u ovoj godini ponovo biti plasirano saopštenje za javnost protiv trovanja pčela, a biće štampane i dodatne brošure fitosanitarne inspekcije koje upozoravaju na ovaj problem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор