„Porše“ i „Audi“ podigli profit „Folksvagena“

made-in-germany-rs-audi-logo

U trećem kvartalu ove godine nemački proizvođač motornih vozila „Folksvagen“ uvećao je svoj operativni profit za 16 procenata, a ovakvi rezultati usledili su zahvaljujući odličnoj prodaji luksuznih vozila marki „audi“ i „porše“ u Kini i Evropi.

Filijala „Audi“ isporučila je u trećem kvartalu 429.250, a „Porše“ 47.800 vozila, zbog čega je operativni profit „Folksvagena“ u ovom periodu dostigao iznos od 3,23 milijarde eura, što je više od očekivanja analitičara koji su u proseku očekivali 3,09 milijardi, prenosi agencija „Rojters“.

Suočena sa oporavkom prodaje na više velikih evropskih tržišta automobila, ova grupacija je potvrdila svoju godišnju prognozu rezultata, očekujući operativnu maržu od 5,5 do 6,5 posto prihoda u ovoj godini, u odnosu na 5,9 posto prihoda u 2013 godini. Prihodi su u prošloj godini bili na rekordnom nivou od 197 milijardi eura, a „Folksvagen“ za ovu godinu očekuje promenu u rasponu -3 do +3 procenta. U trećem kvartalu ove godine prihodi kompanije porasli su za 4,1 posto, na 48,9 milijardi eura, dok su za prvih devet meseci dostigli iznos od 147,7 milijardi eura, uz rast od 1,4 posto na godišnjem nivou.

Statistika pokazuje da je obim prodaje ove nemačke kompanije bio u porastu za 4,1 procenat, dostižući brojku od 2,43 miliona prodatih vozila, što predstavlja rekordan nivo, pri čemu je rast na tržištima Kine i Evrope kompenzovao usporavanje tražnje na američkom tržištu. Isporuke vozila marke „audi“ i „porše“, koje inače generišu dve trećine operativnog profita kompanije, povećane su za 7,2 i 25 procenata.

„Folksvagen“ je potvrdio kako je na dobrom putu da ostvari svoj godišnji cilj od 10 miliona prodatih vozila, čak četiri godine pre prvobitno utvrđenog plana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор