„Audi“ u Kini kažnjen zbog monopola

made-in-germany-rs-audi-logo

Nemačka automobilska kompanija „Audi“ saopštila je da će prihvatiti kaznu kineskih vlasti koje su ustanovile da je prekršila kineski zakon protiv monopola. Prošle nedelje kineske vlasti saopštile su da nameravaju da kazne „Audi“ i američki „Krajsler“ zbog kršenja antimonopolskog zakona, prenosi agencija „Beta“.

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme objavila je kako je „Krajsler“ iz „Fijat“ grupe sprovodio „monopolsku praksu“ u Šangaju, kao i da je „Audi“ činio isto to u Hubeiju.

U saopštenju Odseka Audija u Kini kaže se da je „kinesko regulatorno telo ustanovilo kršenje zakona protiv monopola u firmi „Audi“, koja će prihvatiti kaznu za taj prekršaj“.

Kineske vlasti nedavno su saopštile i da će antimonopolsku istragu pokrenuti i protiv kompanije „Majkrosoft“ koja u najmnogoljudnijoj zemlji svakako ima monopol, pošto njegov program „Windows“, ali i drugi proizvodi, zauzimaju 95 posto tamošnjeg tržišta.
Antimonopolski Zakon u Kini je usvojen 2008. godine kada su svetske kompanije pozdravile taj potez Pekinga uz ocenu da predstavlja korak ka boljim uslovima poslovanja u toj zemlji. Međutim, te kompanije sada se žale da se taj Zakon češće primenjuje na strane nego na domaće proizvođače.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор