Monopolska istraga obara „Dajmlerov“ profit

made-in-germany-rs-daimler-kamioni

Nemačka kompanija „Dajmler“ (Daimler AG), koja je vodeći svetski proizvođač automobila i kamiona, u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila je pad neto profita od 29 posto, što je posledica izdvajanja 600 miliona eura na ime potencijalnih troškova zbog antimonopolske istrage Evropske unije usmerene na prozivođače kamiona.

U poslednja tri meseca, zaključno sa decembrom 2014. godine, neto zarada „Dajmlera“ pala na 1,18 milijardi eura, u odnosu na 1,67 milijardi koliko je iznosila u istom periodu 2013. godine. Istovremeno, prihodi kompanije porasli su za 11 posto na 35,74 milijarde eura, saopštio je „Dajmler“, a prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Ovaj nemački proizvođač luksuznih automobila marke „mercedes benc“ u 2014. je ostvario zaradu od 7,29 milijardi eura, ili 16 posto manju u odnosu na 2013. godinu, kada je kompanija ostvarila začajnu dobit prodajom svog udela u korporaciji „EADS“.

Ako se ne računaju jednokratni efekti, kao što je prodaja akcija „EADS-a“ i izdvajanje za troškove parnica, zarada „Dajmlera“ u 2014. je porasla. Profit iz poslovanja je prošle godine porastao na 10,8 milijardi eura, što predstavlja najviši nivo u istoriji ove kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор