Profit „RWE“ oborila jeftinija struja

made-in-germany-rwe-logo

Drugi po veličini nemački snabdevač električnom energijom, „RWE“, saopštio je kako je pad cena struje negativno uticao na njegove poslovne rezultate, zbog čega će za prošlu godinu predložiti isplatu dividendi od jednog eura po akciji.

U 2014. neto profit kompanije smanjen je za 44,6 posto na 1,28 milijardi eura, profit iz poslovanja opao je za 9,8 posto na 7,13 milijardi, a prihodi za 7,5 procenata na 48,46 milijardi eura, prenosi agencija „Frans pres“.

– Nastavlja se kriza u konvencionalnoj proizvodnji energije. Uprkos tome, u budućnosti ćemo se fokusirati na prilike za rast, uz strogu finansijsku disciplinu – izjavio je Peter Terijum, izvršni direktor kompanije „RWE“.

Porast udela obnovljive energije na tržištu Nemačke oborio je cenu struje i ugrozio profitabilnost grupacija kao što je „RWE“, koje uglavnom upravljaju elektranama na nuklearnu energiju, ugalj i prirodni gas.

Kako se dodaje u saopštenju, „RWE“ u tekućoj godini očekuje profit iz poslovanja od 6,1 do 6,4 milijarde eura i neto zaradu u visini 1,1 do 1,3 milijarde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор