Prošle godine „E.ON“ zabeležio pad profita

made-in-germany-rs-eon

Kompanija „E.ON“, kao najveći snabdevač strujom u Nemačkoj, objavila je da je u 2014. godini pretrpela velike finansijske gubitke, a kao razlog navodi dugotrajnu tešku situaciju na tržištima i drastičnu reorganizaciju rada preduzeća sprovedenu tokom prošle godine.

Kompanija je navela kako je u 2014. zabeležila gubitak od 3,16 milijardi eura, u odnosu na 2,09 milijardi profita iz prethodne godine, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemačka grupacija je krajem prošle godine najavila odvajanje svog poslovanja sa konvencionalnom električnom energijom u okvire posebne kompanije, da bi bila u mogućnosti da se što bolje fokusira na obnovljive izvore energije.

U protekloj godini „E.ON“ je imao rashode u iznosu od 4,5 milijardi eura po osnovu obezvređivanja vrednosti dela imovine, u opštoj teškoj situaciji na energetskim tržištima širom Evrope, na kojima cene struje uporno ostaju na niskom nivou.

Ne računajući jednokratne troškove, neto profit kompanije opao je za 24 posto, na 1,61 milijardu eura, dok su prihodi pali za 7 posto, na 111,6 milijardi. Kompanija navodi da će stoga sniziti dividende koje treba da budu isplaćene akcionarima, sa 0,6 na 0,5 eura po akciji. „E.ON“ u tekućoj godini očekuje poslovni profit od 7 do 7,6 milijardi eura i neto profit od 1,4 do 1,8 milijardi.

Nemačka kompanija „RWE“, kao drugi po veličini snabdevač električnom energijom u ovoj zemlji, saopštila je da je pad cena struje takođe negativno uticao na njene prošlogodišnje poslovne rezultate. Neto profit „RWE“ u 2014. godini smanjen je za 44,6 posto, na 1,28 milijardi eura, dok je profit iz poslovanja opao za 9,8 posto, na 7,13 milijardi. I prihodi kompanije bili su niži za 7,5 procenata, što je ukupno iznosilo 48,46 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор