Pčelari “Jovan Živanović” zaštitili “Fruškogorski lipov med”

made-in-germany-rs-med

Novosadsko društvo pčelara “Jovan Živanović” uspelo je da zaštiti kod Zavoda za intelektualnu svojinu, poreklo svog proizvoda pod imenom “Fruškogorski lipov med”, za period do 29. januara 2018. godine.

– Ponosni smo što na teritoriji Novog Sada imamo dve zaštićene oznake geografskog porekla. „Jovan Živanović“ je druga organizacija u Vojvodini, posle Udruženja “Futoški kupus”, kojoj je priznat status ovlašćenog korisnika imena porekla proizvoda i prva u Srbiji koja je registrovala monofloralni med. Oznaka geografskog porekla, pre svega ime porekla, predstavlja značajno markentinško sredstvo koje zaštićenim proizvođačima daje prednost u odnosu na konkurenciju. Potrošači, sa druge strane, prepoznaju taj proizvod kao kvalitetniji u odnosu na neke druge na tržištu – rekao je Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu, i dodao da će Grad podržati nastup oba ova udruženja na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sad, prenosi „eKapija“.

Predsednik Društva pčelara “Jovan Živanović” Miodrag Čupić istakao je da „Fruškogorski lipov med“ po količini polenovih zrnaca lipe u nektaru daleko prevazilazi sve vrste lipovog meda u Evropi.

– Zahvaljujući projektu “Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona” čiji je nosilac bio Grad Novi Sad, a naše društvo pčelara partner, predstavnici pojedinih udruženja dobili su i Sertifikate o kvalitetu proizvoda u skladu sa propisanim standardima iz elaborata. To se odnosi na proizvodnju i pakovanje proizvoda. Na taj način neki su članovi našeg društva, koji su ranije dobili Sertifikate, sada dobili i Rešenje o korišćenju svojstva imena porekla Fruškogorskog lipovog meda – objasnio je Čupić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор