Još 5 srpskih proizvoda sa geografskim poreklom

made-in-germany-rs-sremski-kulen

Zlatarski sir, sjenički kravlji sir, lemeški kulen, vršačka šunka i ečanski šaran, novih je pet srpskih proizvoda koje je Zavod za intelektualnu svojinu uvrstio u registar oznaka geografskog porekla, zbog njihovih posebnih, kvalitetnih svojstava uslovljenih sredinom iz koje potiču.

U Zavodu su do sada registrovana 52 domaća proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Ova oznaka poistovećuje svojstva neke robe sa određenom teritorijom i najčešće je sredstvo za dokazivanje autentičnosti na tržištu i predstavlja prednost u odnosu na slične konkurentske proizvode.

Među zaštićenim proizvodima ne nalazi se i srpska šljivovica, međutim, jedan od vodećih srpskih stručnjaka za rakije, dr Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo, tvrdi da nacionalno piće ipak nije zaboravljeno.

– Stručnjaci koji su posvećeni toj oblasti sada traže najbolje i dugoročno rešenje kako da se srpska šljivovica zaštiti na domaćem, ali naročito na svetskom tržištu, kao proizvod naročite vrednosti i porekla. A to nije moguće uraditi brzo i lako. Za vreme Jugoslavije (SFRJ) postojale su tri rakije sa registrovanom oznakom geografskog porekla: klekovača iz Bajine Bašte, šljivovica povlenka iz Kosjerića i valjevka iz „Srbijanke“, ali su raspadom države ta prava ugašena zajedno sa fabrikama – objašnjava dr Popović, a prenosi „Politika“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор