Oznaku geografskog porekla ima 34 srpskih proizvoda

made-in-germany-rs-futoski-kupus

U Srbiji oznaku geografskog porekla trenutno ima 34 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali kontrolnu markicu koja označava takve proizvode za sada ima samo futoški kupus, navodi Branislav Raketić, šef Grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede, a prenosi agencija „Beta“.

– Sistem upotrebe kontrolnih markica za proizvode koji imaju oznaku geografskog porekla primenjuje se od novembra prošle godine i za sada je izdato 33.000 komada takvih kontrolnih markica za futoški kupus. U pripremi su markice i za leskovački ajvar, za sjenički kravlji sir se pregovara sa mlekarama iz Sjenice, a u toku su pregovori za obeležavanje markicama i homoljskog kravljeg sira i sremskog kulena, rekao je Raketić i objasnio da će prisustvo te markice, čije izdavanje odobrava Ministarstvo poljoprivrede, potrošačima značiti sigurnost i potvrdu da je neki proizvod sa određenim geografskim poreklom koje ima određene specifičnosti.

Po njegovim rečima, sada se pola kupusa u Srbiji prodaje kao futoški, a sve pršute su zlatiborske, što urušava reputaciju tih proizvoda i proizvođača. On je naglasio da bi proizvodi sa oznakom geografskog porekla mogli koštati od 10 do 15 posto skuplje nego oni koji nemaju tu oznaku, kao što je to slučaj u zemljama Evrope.

U srpske proizvode koji su dobili oznaku geografskog porekla spadaju i pirotski kačkavalj, leskovački ajvar, zlatarski i sjenički sir, sremski kulen, homoljski med, bermet vino, užička slanina, ariljska malina i rtanjski čaj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор