Ivanjički krompir sa oznakom geografskog porekla

Ivanjički krompir je u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije dobio oznaku geografskog porekla, kao proizvod koji ispunjava zahteve za posebnim odlikama.

Na tržištu Srbije ivanjički krompir je već decenijama poznat kao proizvod koji raste u zdravim planinskim uslovima i podalje od biljnih štetočina i pesticida, prenosi Glas zapadne Srbije.

Dobrivoje Krsmanović, poljoprivrednik iz Katića na Mučnju, prošle jeseni je odgajio rekordan rod i najveći krompir čija je težina iznosila 1.820 grama. Njegova kuća se nalazi pri samom vrhu planine, na 1.084 metra nadmorske visine, a polja krompira su mu još sto metara iznad.

Oznakama geografskog porekla obeležavaju se prirodni proizvodi, kao što su voda i kamen, poljoprivredni, prehrambeni, industrijski proizvodi i proizvodi domaće radinosti. U Srbiji su najbrojniji takvi prehrambeni i poljoprivredni proizvodi.

Oznaka geografskog porekla najčešće je i značajno marketinško sredstvo koje ovlašćenom korisniku omogućava tržišnu prednost u odnosu na konkurenciju, s obzirom na to da garantuje kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda na osnovu njegovog geografskog porekla.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор