Sremska vina dobila oznaku geografskog porekla

Udruženje “Srem – Fruška gora”, koje okuplja proizvođače grožđa i vina, dobilo je krajem maja od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dozvolu da svoja vina markira oznakom geografskog porekla za Sremski vinogradarski rejon.

Udruženje je unazad tri godine radilo na Elaboratu o proizvodnji vina s geografskim poreklom i pre dve sedmice, rešenjem Ministarstva, dobilo je pravo da u narednoj berbi grožđa na njihovim vinima stoji markica “Sremski rejon / Srem”, javlja novosadski Dnevnik.

U udruženju kažu da oznaka geografskog porekla predstavlja veliki uspeh za sve njih, od kojeg će koristi imati vinari, potrošači i država. Istovremeno ova oznaka promoviše i turistički razvoj Srema i podstiče proizvođače grožđa, dok potrošačima uliva sigurnost da su vina koja kupuju kontrolisana i kvalitetna.

– Elaboratom smo zaštitili poreklo 147 etiketa vina iz 34 vinarije-članice našeg udruženja. Tu je 17 tipova belih, suvih i polusuvih vina, sedam roze suvih i polusuvih vina, 16 crvenih suvih i polusuvih vina, jedna vrsta polusuvog slatkog vina, jedna vrsta belog kvalitetnog penušavog vina i jedan tip roze kvalitetnog penušavog vina – kaže Gordan Bašić, predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora.

Prema njegovim rečima, naredni korak udrženja biće zaštita geografskog porekla za uže područje Fruške gore, kako bi i ta vina, napravljena od grožđa s Fruške gore, dobila oznaku Fruškogorsko vinogorje – Fruška gora.

Uz Sremski rejon / Srem, na području naše zemlje za sada postoji ukupno šest vinogradarskih rejona sa oznakom geografskog porekla, sa ukupno 64 vinarije, od kojih je, kako Bašić skreće pažnju, čak 34 njih iz Srema, što najbolje pokazuje koliki je uspeh ostvaren dobijanjem ove zaštitne markice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор