EK blokirala spajanje Tisenkrupa i Tata Stila

Evropska komisija (EK) je prošle nedelje blokirala planirano spajanje svetskih giganata u proizvodnji čelika, nemačkog Tisenkrupa i indijskog Tata Stila, jer bi takav poslovni potez smanjio konkurenciju i podigao svetske cene čelika, navodi se u saopštenju.

Ovakva odluka bila je očekivana, budući da je Tisenkrup još prošlog meseca saopštio kako očekuje da će tržišni regulator stopirati spajanje, te je najavio ukidanje oko 6.000 radnih mesta i restrukturiranje poslovanja kompanije, navodi agencija Asošiejted pres.

U obrazloženju svoje odluke EK navodi da kompanije nisu pružile „adekvatna rešenja“ za otklanjanje zabrinutosti u pogledu formiranja mešovitog preduzeća koje bi objedinilo njihove aktivnosti na polju proizvodnje ugljeničnog i električnog čelika.

Prema rečima evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, spajanje Tisenkrupa i Tata Stila dovelo bi do rasta cena čelika. Ona je objasnika da je EK zabranila spajanje kako bi se izbeglo nanošenje ozbiljne štete evropskim industrijskim klijentima i potrošačima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор