Otkazi za 2.500 radnika Tisenkrupa

Najveći nemački proizvođač čelika „Tisenkrup“ sprema se da otpusti čak 2.500 kancelarijskih radnika, što je u sklopu pojačanih napora kompanije za smanjenje troškova i povećanje profita.

Kompanija sa sedištem u nemačkom gradu Esenu, trenutno pokušava da administrativne troškove od 2,4 milijarde eura smanji za 400 miliona do septembra 2020. godine, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija „Blumberg“.

To će u naredne tri godine usloviti gubitak od 2.000 do 2.500 zaposlenih od ukupno 18.000 administrativaca koji rade u Tisenkrupu, pri čemu će oko polovine od ovog broja biti otpušteno u Nemačkoj.

Nakon što je „Blumberg“ objavio ovu vest, akcije Tisenkrupa su porasle za 3,1 posto na 26,965 eura, što je najviši nivo još od avgusta 2011, a na ranom popodnevnom trgovanju na frankfurtskoj berzi bile su za 2,7 posto iznad repernog nemačkog indeksa najlikvidnijih akcija DAKS.

Od 2008. do 2015. godine radna snaga u evropskoj industriji čelika smanjena je za oko 20 procenata, ili za skoro 84.000 radnika, jer se proizvođači trude da snize troškove i zatvore neprofitabilne pogone, što je sve uslovljeno padom cena čelika.

Iako se tražnja polako oporavlja, Evropa nastavlja da proizvodi više čelika nego što joj je potrebno, a Volfgang Eder, glavni izvršni direktor austrijske „Vestalpine“, predviđa pad zaposlenost u tom sektoru za još 20 posto u narednoj deceniji.

Od kako je došao na čelo firme 2011. godine, direktor Tisenkrupa Hajnrih Hajsinger pokušava da transformiše kompaniju u diverzifikovanog industrijskog proizvođača, pri čemu planira povećanje dobiti pre kamate i poreza na najmanje 2 milijarde eura.

Iako je nemačka kompanija, osnovana još davne 1811. godine, u proteklih šest godina više zaradila od liftova nego od čelika, Hajsinger je 2016. godine izjavio da će se boriti za ostvarenje ciljanog profita, podseća „Blumberg“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор