VW kamioni izlaze na berzu po ceni od 16,5 mlrd. $

U okviru planiranog izlaska na berzu i inicijalne javne ponude akcija (IPO), nemački automobilski gigant Folksvagen (VW) je svoje poslovanje u sektoru teških kamiona procenio na čak 18,6 milijardi dolara.

Akcije kompanije “Traton SE”, Folksvagenove divizije koja prodaje kamione marke MAN i Skania, biće ponuđene na berzi po ceni od 27 do 33 eura po deonici, čime će ukupna vrednost tog poslovnog sektora dostići iznos od 13,5 do 16,5 milijardi eura, prenosi agencija Blumberg.

Listiranje akcija “Tratona” je i jedan od najvažnijih poteza menadžmenta u sklopu nastojanja da se najveći proizvođač automobila na svetu učini agilnijim. Po oceni njujorške agencije, to će biti jedan od najvećih evropskih izlazaka na berzu u ovoj godini.

Neki od planova menadžmenta kompanije odnose se i na potencijalnu prodaju imovine i potragu za novim kooperantima. Izvršni direktor Herbert Dis razmatra mogućnost prodaje poslovnog segmenta za proizvodnju brodskih motora, kao i udruživanja sa Fordom u oblasti proizvodnje kombija i električnih i autonomnih vozila, što će, kako je rekao, pomoći u stvaranju novca za predstojeću fazu konsolidacije industrije.

Na listiranju akcija “Tratona” nemački proizvođač vozila je radio unazad više od tri godine. Ranije ove godine je navodno odustao od ovih planova, da bi ih ponovo oživeo prošlog meseca, navodi njujorška agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор