KKR preuzima udeo u „Aksel Špringeru“ vredan 6,8 mlrd. €

Investicioni fondovi pod okriljem američkog privatnog fonda KKR ponudili su da od manjinskih akcionara otkupe udeo u nemačkoj izdavačkoj kući Aksel Špringer.

Američki Fond KKR je za udeo u vlasništvu nad Aksel Špringerom spreman da plati 63 eura po deonici, čime bi pomogao nemačkoj medijskoj kući, poznatoj po Bildu i Business Insideru, u procesu digitalne transformacije.

Ponudom za preuzimanje, koja predstavlja premiju od 40 procenata, vrednost tog entiteta je procenjena na 6,8 milijardi eura, odnosno na 7,7 milijardi dolara, prenosi agencija Tanjug.

– Aksel Špringer je prošao kroz uspešan period digitalne transformacije iz koje je isplivao kao vodeća digitalna sila u Evropi – poručio je Filip Frajze iz KKR Fonda.

Akcije nemačke medijske kuće su u elektronskom trgovanju skočile na 63,45 eura, ili za 13 posto, dok su prošle nedelje, nakon vesti o preuzimanju udela, uzletele za celih 20 procenata.

Peta supruga osnivača kompanije, Frida Špringer, i izvršni direktor Matijas Defner kontrolišu 45,4 posto vlasništva nad medijskom kućom. Unuci pokojnog Aksela Špringera, Aksel Sven i Arijana, imaju svojih 9,8 procenata udela i nisu jedna od strana u dogovoru sa američkim fondom.

Preostalih 44,8 posto vlasništva nalazi se na tržištu u slobodnom prometu, a njegova vrednost po tenderskoj ceni iznosi tri milijarde eura (3,4 milijarde dolara).

Iz KKR-a poručuju da će nakon uspešnog zatvaranja planirane transakcije, Frida Špringer i Matijas Defner zajednički kontrolisati medijsku kompaniju, dok će menadžment ostati isti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор