Sa cenom od 9.000 $ bitkoin oborio ovogodišnji rekord

Pod uticajem izveštaja da će Fejsbuk uskoro pokrenuti sopstvenu kriptovalutu, vrednost bitkoina je u nedelju premašila 9.000 dolara, prenosi CNBC.

Prema cenovnom indeksu CoinDeska, vrednost najpopularnije virtuelne valute je vikend završila na nivou od čak 9.381,82 dolara, što je prvi put da je bitkoin dostigao tu cenu još od maja prošle godine.

Iako je već juče zabaležila blagi pad od 1,5 posto, na 9.157,59 dolara, vrednost vodeće digitalne valute je od početka ove godine skočila za čak 140 procenata. Naime, bitkoin je u ovoj godini napravio zapanjujući preokret, nakon što je u 2018. zabeležio pad od preko 70 procenata.

Na skok cene bitkoina uticala je navodna vest da će Fejsbuk već koliko ove sedmice lansirati sopstveni kripto token, a nekoliko medija je prenelo i vest da će zaposleni u toj kompaniji moći da primaju platu u novoj valuti. Sem toga, AT&T je još prošlog meseca najavio da će početi da prihvata kripto plaćanja kroz partnerstvo sa BitPejom.

Prema mišljenju stručnjaka, uključivanje velikih kompanija, kao što su Fejsbuk i AT&T, u kriptoprostor pomaže podizanju poverenja, jer obezbeđuje određeni stepen legitimnosti toj industriji koju već dugo opterećuju priče o ilegalnim aktivnostima, špekulativnoj trgovini i regulatornoj kontroli.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор