Ukinuti prelevmani na uvoz mleka, mesa, ribe…

Po odluci Vlade Srbije od danas se ukidaju prelevmani na uvoz živih svinja i svinjskog mesa, žive ribe i mleka iz Evropske unije (EU). Posebne carinske takse neće se plaćati ni na uvoz goveđeg mesa, pavlake, mlaćenice, kiselog mleka, jogurta, kefira, urde, raznih vrsta žutog i belog sira, šećera, sušenog duvana…

Da bi zaštitila domaću proizvodnju u momentu kada su cene mleka na evropskom tržištu bile na istorijskom minimumu od oko 20 eurocenti po litru, Vlada Srbije je u junu 2015. uvela uvozne takse za mleko u iznosu od 10 do 20 dinara po litru, za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara, a na uvoz živih svinja domaće vrste, u iznosu od 8,30 dinara po kilogramu. Ova zaštitna mera je na kraju 2015. godine produžena.

Evropska unija je u međuvremenu više puta tražila od Srbije da se prelevmani ukinu, ocenjujući da su oni u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, srpsko ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tek pre desetak dana ocenio da su se stvorili uslovi za njihovo ukidanje, ali da je to stvar političke odluke.

Asocijacija poljoprivrednika je početkom decembra zatražila da prelevmani za uvoz mleka ostanu na snazi sve dok se ne donese Zakon o mleku, koji je, kako su ocenili, “preko potreban da bi poljoprivrednici bili zaštićeni i imali predvidivost u planiranju proizvodnje”. Oni su naveli da bi Zakon o mleku trebalo da uredi ovu oblast na kvalitetan način, kako bi pre svega farmeri bili više zaštićeni od, kako su istakli, ucena i štetnih ugovornih obaveza koje diktiraju mlekare, podseća agencija “Tanjug”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор