Minimalna buto zarada povećena na 8,84 €

Minimalna bruto zarada po radnom satu u Nemačkoj će od 1. januara 2017. godine biti povećana sa 8,5 na 8,84 eura, javlja „plutonlogistics“.

Po zakonu o regulisanju opšte minimalne zarade (MiLoG), strani i domaći poslodavci su dužni da, na zahtev nadležnih organa, pruže dokaze da svojim zaposlenima isplaćuju minimalnu bruto zaradu po satu. Njegovim odredbama obuhvaćena je i delatnost prekograničnog drumskog transporta putnika i stvari (osim tranzitnog prevoza).

Novine u zakonu odnose se na prijavljivanje vozača koji se šalju u Nemačku, a nalažu da se vozači moraju prijaviti putem internet portala www.meldeportal-mindestlohn.de, koji je aktivan od 1. januara.

Uvođenje prijave radnika preko interneta pojednostaviće procedure njihovog prijavljivanja prilikom upućivanja na rad u Nemačku. Postojeći načina prijavljivanja preko faksa neće odmah biti ukinut, jer će nastaviti da funkcioniše i tokom prelaznog perioda koji se završava 30. juna 2017.

„Osim novog nameta za kompanije koje voze u Nemačku, ove godine je počela primena zakona u Francuskoj, koji takođe pogađa domaće transportere“, piše plutonlogistics.com.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор