Obavezno testiranje mleka dva puta mesečno!

Svi proizvođači mleka u Srbiji moraće da testiraju svoje proizvode dva puta mesečno u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka, analize će biti besplatne, a svaki proizvođač će dobiti smernice šta da menja u slučaju odstupanja kvaliteta od evropskih standarda.

– Akreditovana Nacionalna laboratorija za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište – poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon obilaska Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

Po rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, Srbija će u maju ili junu dobiti Laboratoriju za bezbednost hrane, što je važno za ispunjavanje uslova za otvaranje Poglavlja 12 u procesu pristupanja EU, koje se upravo odnosi na bezbednost hrane. On je istakao da su doneti i novi pravilnici za meso i jaja, kao i da se proizvođačima pomaže u izlasku na druga tržišta.

Na pitanje da li je Srbija uskladila vrednosti aflatoksina u mleku sa evropskim standardima, Nedimović je rekao da naša zemlja „teži ka tome“, ali da je i dalje dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji 0,25 mikrograma po litru, dok je u zemljama EU standard 0,05 mikrograma.

– Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Nemamo velike količine mleka da bi mogli da izvozimo u EU – rekao je Nedimović i podsetio da je dozvoljeni nivo aflatoksina za SAD 0,5 mikrograma po litru, prenosi agencija Tanjug.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je naglasio da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije u procesu pregovora o članstvu u Uniji. On je objasnio da je od ukupno 8 miliona eura, koliko EU izdvojila za Direkciju, 4,5 miliona uloženo u rekonstrukciju centra, a ostatak u obuku zaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор