Zaštita geografskog porekla belog luka!

made-in-germany-rs-beli-luk-w

Poljoprivredni proizvođači iz vojvođanskog sela Vrbica kod Čoke, koji imaju dugu tradiciju proizvodnje belog luka prvoklasnog kvaliteta, odlučili su da pokrenu proceduru o zaštiti geografskog porekla, kako bi poboljšali prodaju i cenu svog proizvoda.

Povrtari iz Vrbice osnovali su udruženje „Vrbički prolećni beli luk“ preko kojeg su pokrenuli postupak zaštite geografskog porekla. Ispitivanja su u toku, a vrbičani očekuju da će do jeseni dobiti sertifikat, što će im omogućiti bolju cenu proizvoda, koja bi bila oko 2 eura po kilogramu, kao i da će postići bolji plasman svog proizvoda, prenosi „Radio televizija Vojvodine“ (RTV).

U bivšoj Jugoslaviji od proizvodnje belog luka moglo se lepo živeti. Danas je situacija sasvim drugačija, jer je tržište Srbije već godinama unazad preplavljeno uvoznim belom lukom, uglavnom sa Dalekog istoka, ali i iz Mediterana, zbog čega su domaći povrtari potisnuti, iako imaju dovoljno znanja, dobre uslove i adekvatnu mehanizaciju. Kako navode, prošlogodišnja otkupna cena bila je oko 1 euro po kilogramu, što je nedovoljno da bi se na belom luku zaradilo.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Žarko Ilin objašnjava da se domaći beli luk znatno razlikuje od uvoznog, pre svega po sadržaju suve materije, oštrijem mirisu i ukusu. Razloge za tako veliki uvoz belog luka on prvenstveno vidi u izuzetno razvijenom trgovačkom lobiju i nedovoljno uređenom sistem zaštite domaćeg proizvoda.

– Nama predstoji da radimo na poboljšanju kvaliteta domaćeg belog luka, kao i na uvođenju standarda Evropske unije (EU) u tu oblast, kako bismo bili sigurni da će se na tržištu pojavljivati samo prva i ekstra prva klasa – kaže profesor Ilin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор