Kvartalni rast bruto profita „Merka“

made-in-germany-rs-merk-logo

U prvom kvartalu ove godine nemačka farmaceutska kompanija „Merk KgaA“ zabeležila je rast svog bruto profita za 5,7 posto, odnosno rast na 853 miliona eura bruto profita.

To predstavlja nešto slabiji rezultat od očekivanog, jer su analitičari u proseku prognozirali rast bruto profita do nivoa od 862 miliona eura.

Prodaja merkovog čuvenog leka protiv multipleks skleroze „rebifa“, koji je međutim, sada suočen sa konkurencijom novih lekova za oralnu upotrebu, opala je u prva tri meseca 2015. za oko 16 procenata, ne računajući uticaj fluktuacija valutnog kursa.

U Merku ipak smatraju da će im nedavna kupovina firme „AZ elektroniks“, koja se bavi hemijskom proizvodnjom, a uz to i jačanje dolara, pomoći da ove godine prevaziđu pad prodaje „rebifa“, prenosi agencija „Rojters“.

Između ostalog, u 2015. godini kompanija predviđa realizaciju svog bruto operativnog profita (Ebitda) u iznosu od 3,45 do 3,55 milijardi eura, što bi predstavljalo rast od 1,8 do 4,8 posto u odnosu na 3,39 milijardi eura profita iz 2014. godine.

Ova projekcija ne uključije kupovinu firme „SAC“ (Sigma-Aldrić Corp) po ceni od 17 milijardi dolara (15,06 milijardi eura), koja bi trebalo da bude završena u toku ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор