Nemački porez na nuklearno gorivo je legalan!

made-in-germany-rwe-logo

Prema oceni Evropskog suda pravde porez na nuklearno gorivo u Nemačkoj je legalan, što predstavlja lošu vest za energetske grupacije u toj zemlji, kao što su „E.ON“, „RWE“ i „EnBW“, čije su deonice nakon objavljivanja vesti umanjile vrednost.

Ove kompanije su tvrdile da je porez, koji ih je koštao više od pet milijardi eura, nelegalan i da favorizuje druge firme iz energetskog sektora. Međutim, sud je odbio argument da nuklearno gorivo treba da bude izuzeto iz poreza, na osnovu direktive o oporezivanju energetskih prozivoda i električne energije.

Evropskom sudu pravde slučaj je prosledio hamburški Finansijski sud, kome se obratila kompanija „Kernkraftverke Lipe-Ems“, nadležna za upravljanje nuklearnom elektranom „Emsald“ na severu Nemačke, prenosi britanski medijski servis „BBC“.

Barbara Hendriks, nemačka ministarka za zaštitu životne sredine, pozdravila je presudu Evropskog suda pravde, navodeći da ona predstavlja osnovu za eventualni nastavak podizanja poreza na nuklearno gorivo, „sve dok i poslednja nuklearka u Nemačkoj ne prestane sa radom“.

Nemačka Vlada je 2011. godine uvela ovaj porez na period od pet godina, u cilju prikupljanja sredstava u specijalni fond namenjen razvoju izvora obnovljive energije. Sud je presudio da porez ne može da se tumači kao državna pomoć koja je u suprotnosti sa zakonima EU, a kao posledica ove odluke akcije RWE pale su za 2,5 posto, a E.ON-a za 1,85 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор