“Kolubara” počela sa prodajom sirovog uglja

made-in-germany-rs-ugalj

Najjeftiniji ugalj lignit iz Lazarevca ponovo je dostupan i može da se kupi po ceni od oko 6.000 dinara za tonu, što će građanima troškove grejanja učiniti znatno nižim.

Od početka juna sirovi ugalj iz “Kolubare” ponovo se prodaje na stovarištima u Srbiji, nakon čak godinu dana nestašice zbog prošlogodišnjih poplava. Građanima koji će se grejati na ovaj najpristupačniji energent, za tonu ovog uglja će trebati oko 6.000, a za celu grejnu sezonu do 30.000 dinara, što je dosta povoljnije nego što je to bilo prošle godine.

Sada se u rudarskom basenu “Kolubara” proizvodi oko 60 tona uglja dnevno, a na deponiji uglja u Terno elektrani „Nikola Tesla“ (TENT) nalazi se oko 1,2 miliona tona ovog energenta. Očekuje se da će ozbiljnija prodaja početi od jula, čime će se steći uslovi da se domaći sirovi ugalj ponovo prodaje i firmama i domaćinstvima, prenose „Večernje novosti“.

– Prodaja je počela za industriju i široku potrošnju, ali sušara u Vreocima ove godine radi manjim kapacitetom, tako da sušenog uglja nećemo imati za široku potrošnju, ali sirovog uglja ćemo imati sasvim dovoljno. Očekujemo da će građani početi već u julu da ozbiljnije kupuju ogrev, jer se radi se o najpovoljnijem uglju koji košta oko 6.000 dinara po toni, a kupuju ga mahom najsiromašniji građani – kaže Nebojša Radulović sa stovarišta ogreva “Beoiskra” i objašnjava da sušenog uglja iz “Kolubare”, koji je kvalitetniji, a tona košta oko 12.500 dinara, još uvek neće biti.

Prema podacima Agencije za energetiku, domaćinstva koja su prošle godine za ogrev koristila ugalj iz uvoza, morala su da izdvoje i do 43.000 dinara u najpoljovnijoj računici. Očekuje se da bi troškovi ove godine mogli da budu i do 40 posto manji, jer u letnjem periodu ogrev košta i do 1.000 dinara manje po toni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор