Cena goriva utrostručila profit Lufthanze

made-in-germany-rs-lufthansa03.jpg

Nemačka aviokompanija „Lufthanza“ utrostručila je u drugom kvartalu 2015. svoj neto profit, najvećim delom zahvaljujući nižim cenama avionskog goriva.

Finansijska direktorka kompanije Simone Mene izjavila je da su rezultati iz drugog kvartala solidni, uprkos snažnom uticaju spoljnih faktora, prenosi agencija „Frans pres“.

Za tri meseca, zaključno sa junom, neto profit Lufthanze je porastao na 529 miliona eura, sa 173 miliona koliko je iznosio u istom periodu prošle godine, nadmašivši tako očekivanja svih analitičara koje je anketirala agencija „FaktSet“, a koji su prognozirali zaradu od 279 miliona eura.

Uprkos padu prihoda po prevezenom putniku od gotovo 6 posto, izazvanog jakom konkurencijom koja obara cene karata, niske cene avionskog goriva nadoknadile su negativne faktore, pa čak i one kao što su slabljenje eura u odnosu na dolar. U datom periodu prihodi su porasli 9 posto, na ukupno 8,4 milijarde eura.

U poređenju sa gubitkom zbog serije štrajkova pilota, koji su Lufthanzu koštali 100 miliona eura i neto gubitak od 79 miliona eura zabeležen u prvoj polovini prošle godine, nemački avioprevoznik je u prvom polugođu 2015. ostvario neto profit od 954 miliona eura.

Lufthanza na nivou cele 2015. godine, a pre odbijanja kamata i poreza, očekuje da ostvari zaradu iznad 1,5 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор