Negovateljice starih osoba su sve traženije

made-in-germany-rs-nega-starih

Diplomirana ekonomistkinja Svetlana Vučković iz Beograda, vlasnica je agencije za brigu o starima „Nana S.V.“. Za svoj rad ona je pre dve godine dobila priznanje za društveno odgovorno poslovanje „Žena za 10“, koje joj je dodelila „Opportunity bank“, a zatim je usledilo i priznanje Udruženja poslovnih žena „Cvet uspeha za ženu zmaja“ za najbolji model zapošljavanja, piše agencija „Tanjug“.

Vučkovićeva je u svet privatnog biznisa ušla nakon što je u svojoj 47. godini ostala bez posla. Ona i suprug stekli su prethodno iskustvo u ovom poslu, jer su sticajem okolnosti bili primorani da vode brigu o najstarijim članovima svoje porodice. U agenciji „Nana“ trenutno radi više od 20 gerontodomaćica. One su pre toga bile na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a sada svakodnevno pomažu starim osobama na opštinama Stari grad i Vračar.

– Privatan posao sam započela samo sa jednom saradnicom i što sam više ulazila u tu problematiku, shvatala sam da kod nas ne postoji sistem socijalne zaštite starih ljudi. Mnogo sam uložila u svoje stručno usavršavanje. Pratila sam kako se taj posao radi u drugim zemljama, analizirala iskustva iz sličnih delatnosti i pročitala dosta stručne literature, da bih se napokon odlučila za ovaj zaista delikatan posao. Prvo sam odabrala saradnice i pružila im adekvatnu obuku – priča Svetlana.

Kako objašnjava, njene radnice ističu da ovaj posao rade iz humanih razloga, mada je pomoć starim ljudima prvenstveno ne tako lak posao za koji one primaju nadoknadu. Priliku za zaposlenje Svetlana je pružila ženama u srednjim godinama koje, kako je primetila, svoje najproduktivnije godine provode na evidenciji nezaposlenih NSZ. Njene saradnice se, ističe ona, trude da dokažu kako starost nije bolest, već etapa u životu svih nas, koja može da pričinjava i zadovoljstvo, ukoliko postoji neko ko može da pomogne.

– Naše gerontodomaćice često postaju najbolji prijatelji sa našim korisnicima. Nih 20 obilazi više od 200 korisnika, a po nekad smo i jedini koji otvaraju njihova vrata. Nadamo se da će se sa novim Zakonom o socijalnoj zaštiti omogućiti povećanje broja zaposlenih i proširenje broja korisnika nađih usluga. Na žalost socijalna delatnost je, u suštini, siromašna delatnost i usluge koje mi pružamo nisu svima dostupne – kaže Vučkovićeva i dodaje da im najveću konkurenciju predstavlja „crno tržište“.

Po njenim rečima, statistiska pokazuje da veliki broj građana ima potrebu za ovakvom vrstom usluge, a da svaka peta opština u Srbiji još uvek nema uspostavljen ni sistem za razvoj ove delatnosti. Usluge gerontodomaćica su raznovrsne, pa najpre treba sačiniti „lični plan“ koji može da sadrži sve usluge, od nabavke namirnica, lekova, overe recepata, održavanja higijene domaćinstva, pripremanja lakih obroka, održavanje higijene odeće, podrške u kretanju u kući i van nje…

– Često je starijim, a usamljenim osobama potrebno samo društvo. Uočljivo je da se u poslednje vreme javljaju osobe kojima je potrebna nega i pomoć u održavanju lične higijene, a reč je o veoma bolesnim, polupokretnim i nepokretnim građanima, koji su najčešće prepušteni sami sebi – objašnjava Vučkovićeva.

Žene su na čelu više od četvrtine ukupnog broja malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Na otvaranje privatnih firmi i pokretanje samostalnog biznisa one se najčešće opredeljuju kada ostanu bez posla.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор