Kako za tri meseca zaraditi 5.000 eura

made-in-germany-rs-nezaposleni

Mladi iz Srbije u potrazi za poslom i solidnom zaradom sve češće se opredeljuju za neke od sezonskih poslova u inostranstvu, kakvi su branje jagoda u Finskoj, rad u polju špargli u Velikoj Britaniji, posao na brodu, konobarisanje u Crnoj Gori, vožnja rikši u Majamiju, rad sa morskim plodovima na Aljasci, ili posao na nekoj udaljenoj naftnoj bušotini, pišu „24 sata“.

– Za branje jagoda u Finskoj prijavila sam se nekoliko meseci pre sezone kako bih imala dovoljno vremena za dobijanje boravišne dozvole. Javila sam se preko oglasa koji su objavili vlasnici jedne takve plantaže. Za svaki ubran kilogram dobijala sam nešto manje od tri eura, pa sam se za tri meseca kući vratila sa oko 5.000 eura – priča tridesetogodišnja Marija Katić.

Načini na koje se naši ljudi zapošljavaju u inostranstvu različiti su. Neki se za pomoć obraćaju privatnim agencijama za zapošljavanje, drugi studentskim udruženjima, a neki se direktno javljaju na inostrane oglase. Međutim, mnogi na rad u inostranstvo putuju na neviđeno, bez čvrstih garancija, takoreći „na crno“.

Petar Dragičević, direktor privatne agencije za zapošljavanje „Agava“, kaže da tokom letnjih meseci najveća potražnja vlada za poslovima konobara, kuvara i sobarica.

– Sezonskim radnicima najlakše je da otputuju u Crnu Goru, gde za mesec dana mogu da zarade oko 500 eura, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Poželjno je da govore ruski, nemački ili italijanski, a engleski se podrazumeva. Kuvari mogu da zarade i do 800 eura – objašnjava Dragičević.
Privatnoj agenciji se za posredovanje u zapošljavanju plaća oko 1.000 eura. Oni koji se odluče za dalek put i sezonske poslove u stranoj zemlji, trebalo bi posao da traže isključivo preko licenciranih privatnih agencija, jer su česti slučajevi prevara u kojima kandidati ostanu i bez novca i bez posla. Spisak sigurnih privatnih agencija za zapošljavanje može se naći na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор