Socijalna preduzeća kao ključ za prevazilaženje krize

made-in-germany-rs-socijalna-ekonomija

Na predstavljanju projekta „Ekonomski uticaji socijalnih preduzeća“, koji finansira Evropska komisija, naglašeno je da zakonodavni okvir u oblasti socijalnog preduzetništva treba unaprediti, jer socijalna preduzeća mogu biti rešenje mnogih problema u vreme krize.

Kako je tom prilikom rečeno, socijalna preduzeća u Srbiji ostvarila su u 2012. godini bruto dodatu vrednost (BDV) u iznosu od 6.819.200 dinara, što čini 0,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, prenosi agencija „Tanjug“.

– Socijalnom preduzetništvu i rešavanju problema u toj oblasti trebalo bi posvetiti veću pažnju, jer ono može da bude rešenje mnogih problema u vreme krize, kao i jedno od rešenja problema nezaposlenosti kod najranjivijih grupa stanovništva. Na socijalno preduzetništvo ne treba gledati kao na neku vrstu subvencionisanja, već način da se stvori ekonomski zdrav subjekat. Sada je vreme kada bi trebalo da se unapredi zakonska regulativa i ubrza proces donošenja zakona o socijalnom preduzetništvu – rekao je na konferenciji Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je naveo alarmantan podatak da 250.000 ljudi trenutno u Srbiji živi od socijalne pomoći, što nam, kako smatra, govori da se moraju naći novi načini zapošljavanja. Po njegovom mišljenju, socijalno preduzetništvo nudi onima kojima je najteže mogućnost pronalaženja puta kako da se nose sa svojim problemima.

– Od velikog značaja će biti donošenje zakonske regulative, kao i razmena iskustva drugih zemalja, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice. Radna grupa će biti uskoro formirana i veoma brzo će doći do realizacije ovog zakona – rekao je Vulin.

Predstavnik generalnog direktorata Evropske komisije (EK) za preduzeća i industriju Kiril Nikolov rekao je da bi trebalo stimulisati razvoj inovativnih, socijalnih preduzeća, omogućiti pristup sredstvima, razvijati programe socijalnog preduzetništva i unaprediti pravno okruženje. On je naglasio da će na evropskom nivou socijalno preduzetništvo ostati prioritet.

Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statitisku (RZS), rekao je da je u sektoru socijalnog preduzetništva u 2012. godini bilo zaposleno 10.326 osoba, što je činilo 0,6 procenata od ukupnog broja zapslenih u Srbiji.

– Od ukupnog broja zaposlenih u sektoru socijalnog preduzetništva, više od polovine ili 58,6 procenata bilo je zaposleno u zadrugama. U preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bilo je zaposleno 20,2 procenata, a u udruženjima gradjana 14 procenata. U svim drugim tipovima socijalnih preduzeća, bilo je zaposleno 7, 2 posto od ukupnog broja zaposlenih u ovom sektoru – naveo je Vukmirović.

On je rekao i da je u 2012. godini u Srbiji postojalo 1.196 socijalnih preduzeća različitih tipova, a najveće učešće imale su zadruge (65,6 posto) i udruženja građana (23,7 posto). Preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom učestvovala su sa 3, 8 posto, a agencija za razvoj sa 2,7 posto. Svi ostali tipovi socijalnih preduzeća (fondacije, poslovni inkubatori, zavisna/spin off preduzeća i ostalo) činili su 4,3 posto od ukupnog broja.

Na ovom skupu skrenuta je pažnja na činjenicu da se socijalna preduzeća susreću u svom radu sa brojnim poteškoćama i skromnim podsticajima. Najvažniji problem, kako navode stručnjaci, jeste nedostatak finansiranja.

Projekat „Ekonomski uticaji socijalnih preduzeća“, koji finansira Evropska komisija, realizovali su RZS u saradnji sa Grupom za razvojnu incijativu „SeConS“ i nevladinom organizacijom „Grupa 484“. Srbija je jedna od pet izabranih zemalja u konkurenciji od 27 u kojima se sprovodi ovaj projekat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar

Оставите одговор