Namešteni konkursi i male plate teraju lekare iz Srbije

made-in-germany-rs-mladi-lekari

Namešteni konkursi za posao i nemogućnost zaposlenja, beskonačno volontiranje bez smisla i nade, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i smanjenje plata koje su ionako nekoliko puta manje nego u Evropi, neki su od razloga zbog kojih se sve više mladih lekara odlučuje da napusti Srbiju.

Sem toga, u potrazi za boljim uslovima rada, takođe i sve više iskusnih lekara konkuriše za posao u inostranim bolnicama. Samo je u prošloj godini 850 doktora izvadilo sertifikat Lekarske komore, neophodan za rad van granica Srbije, kako bi se odselilo u Nemačku, Norvešku, Švedsku, Sloveniju ili Libiju, piše „B92“.

U ovom trenutku na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se više od 2.500 diplomaca medicine, a za samo nekoliko meseci još 1.500 novih studenata upisaće medicinski fakultet. Za medicinske stručnjake suočene sa ovakvim stanjem u državi i zdravstvu više nego primamljivo deluje nedavno objavljeni oglas preko kojeg Libija traži da zaposli naše lekare i specijaliste nudeći im platu od 1.500 do 4.000 eura i obezbeđen smeštaj.

– Posle šest godina fakulteta, jedne godine staža i četvorogodišnje specijalizacije, radila sam godinu i po dana kao volonter u jednoj beogradskoj klinici. Iako sam radila sve što rade i iskusni lekari, na dva konkursa za posao primljeni su ljudi koji su imali vezu. Moje znanje ovde ne vredi ništa, zato ću čim završim kurs nemačkog jezika otići, iako mi to nikada do sada nije bilo u planu – kaže tridesettrogodišnja lekarka Milica H.

Odlazak naših lekara u inostranstvo sada dodatno olakšava to što im za većinu zemalja nije potrebna nostrifikacija diplome, već samo poznavanje stranog jezika i sertifikat kojim se dokazuje da su članovi Lekarske komore i da nisu osuđivani pred Sudom časti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор