Iz Srbije u EU godišnje odlazi oko 500 lekara

made-in-germany-rs-mladi-lekari

Svake godine iz balkanskih zemalja u Zapadnu Evropu ode nekoliko hiljada lekara, najviše u Austriju i Nemačku koje inače, imaju stalnu potražnju za medicinarima.

Po nekim procenama, Srbiju je tokom prošle godine napustilo oko 500 doktora, koji su u potrazi za boljim poslom otišli pre svega u Austriju i Nemačku, a jedan broj lekara otišao je i u Veliku Britaniju i skandinavske zemlje, piše austrijski list „Salcburger nahrihten“.

Razlozi za odlazak naših lekara u zemlje članice Evropske Unije (EU) su jasne. Tamo ih čekaju veće plate, bolji i moderniji uslovi rada, kao i bolji uslovi za stručno napredovanje i usavršavanje.

Razlike u zaradama su velike. Dok specijalisti u Srbiji imaju šansu da zarade do 900 eura mesečno, austrijske i nemačke bolnice nude početne plate od oko 2.200 eura mesečno. Pored toga, u mnogim slučajevima lekarima se nudi i smeštaj za njih i njihove porodice.

Kako dalje piše austrijski list, lekari sve više odlaze i iz Hrvatske, zbog čega su neki članovi hrvatske vlade čak predložili da se od onih koji nakon završenog fakulteta odu iz zemlje, traži da vrate školarine ili da im se naplati kazna.

Povodom ovog problema predsednik Lekarske komore Bosne i Hercegovine Harun Drljević je izjavio da Bosni i Hercegovini preti kolaps zdravstvenog sistema, ukoliko doktori nastave da napuštaju zemlju, prenosi „Salcburger nahrihten“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор