Ilegalno iz Srbije odlazi pet milijardi dolara godišnje

made-in-germany-rs-pare-gomila

Kroz nelegalne tokove novca iz Srbije se svake godine prosečno iznese oko pet milijardi dolara, što je i do deset puta više nego što se ilegalno iznese iz zemalja u regionu, piše „Blic“.

Kako pokazuju podaci agencije „Global fajnenšel integriti“, ilegalnim kanalima iz Srbije je od 2002. do 2011. godine, izneto 50 milijardi dolara. Hrvatska je tokom istog perioda ostala bez 16 milijardi dolara, dok je iz Crne Gore i Makedonije izvučeno između 4 i 5 milijardi.

– Čak i da su ovi iznosi upola manji, to opet, pre svega, znači da je naš ambijent pravo strašilo za kapital, koji se ovde ne oseća lagodno i beži glavom bez obzira. Toliko visok odliv novca iz zemlje najbolji je pokazatelj neuređenosti pravnog poretka i poslovne nesigurnosti, što je zabrinjavajući podatak. Iz toga sledi da najviši prioritet države ne treba da bude spasavanje propalih firmi, već sređivanje pravnog poretka i stvaranje institucionalnih uslova u kojima poslovni rizici neće biti tako veliki kao što su sada – objašnjava Ljubomir Madžar, profesor Ekonomskog fakulteta.

Međutim, njegov kolega, profesor Milojko Arsić, smatra da je procena agencije ipak nerealna, kao i da je količina novca koja ilegalno izlazi iz naše zemlje znatno manja.

– U Srbiji niko ne može da izvuče godišnje pet milijardi dolara, posebno ako se ima u vidu da je tada to iznosilo 20 procenata bruto domaćeg proizvoda. Mi tih para nemamo – kategoričan je Arsić i naglašava da iz analize „Global fajnenšel integritija“, nije jasno na osnovu kojih parametara se došlo do navedenog iznosa, te da je zbog toga treba uzeti sa rezervom.

Poreski stručnjak Milica Bisić smatra da problem ilegalnog iznošenja novca iz zemlje treba rešavati pravljenjem stabilnog ambijenta za poslovanje.

– To se tako radi. Sve dok se ne obezbedi sigurnost finansijskog sistema i ekonomska predvidivost, neko ko poseduje novac želeće da se on nalazi na relativno sigurnom mestu – kaže Bisićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор