Prihodi Srbije od turizma dostigli 2,5 milijardi dolara

made-in-germany-rs-priroda-pas

U prošloj godini ukupni prihodi od turizma u Srbiji dostigli su iznos od 2,5 milijardi dolara, dok je devizni priliv od stranih turista bio 800 miliona eura, što uprkos ekonomskoj krizi, pokazuje vitalnost ovog sektora, istakao je danas Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na biznis konferenciji „Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda jugoistočne Evrope – SEET 2014“, Ljajić je podsetio da je 2000. godine devizni priliv od turizma iznosio samo 20 miliona dolara, što znači da je povećan čak 50 puta za proteklih 15 godina, prenosi agencija „Tanjug“.

Ministar je naveo kako je u prošloj godini ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda inkasirao 2,1 milijardu eura, automobilska industrija je izvezla proizvoda u vrednosti od 1,8 milijardi eura, a to su, kako je istakao, grane koje su, za razliku od turizma, imale ili imaju podsticaje od strane države. On je objasnio da je ovogodišnji budžet za turizam 13 miliona eura i da resorno ministarstvo namerava da preduzme niz koraka kako bi se prihodi od ove privredne grane još povećali.

Maida Ibrišagić Hristić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske (RS), istakla je da region jugoistočne Evrope ima šta da ponudi turistima iz celog sveta i da bi trebalo raditi na građenju i promociji zajedničkih turističkih proizvoda celog regiona. Kako je naglasila, prekogranična saradnja u turizmu prilika je za zemlje regiona da u uslovima velike konkurencije plasiraju svoje prozivode na daleka svetska tržišta.

– Očekujemo da bi na taj način formiranje turističke ponude imalo mnogo veće efekte prilikom stalne promocije turističkih potencijala – rekla je ministarka i navela da je Andrićgrad jedan od najvećih turističkih proizvoda RS, u Srbiji je to Drvengrad, dok su zajednički turistički proizvod RS i Crne Gore nacionalni parkovi Sutjeska i Durmitor.

Profesor Slobodan Unković istakao je na konferenciji da je od 2010. godine srpski turizam zvanično izašao iz ekonomske krize, iako su u drugim oblastima kriza i recesija prisutne i danas. On je naveo da od 2010. godine gotovo u celom svetu turizam beleži godišnji rast između tri i pet posto, što ukazuje na njegovu održivost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор