Konkurs za izuzetne destinacije Srbije

made-in-germany-rs-turisticka-organizacija-srbije

Turistička organizacija Srbije (TOS) danas je objavila konkurs za izbor izuzetnih destinacija u Srbiji, koje će biti uvrštene u projekat Evropske komisije „Mreža izuzetnih destinacija Evrope (EDEN)“, prenosi agencija „Beta“.

Na konferenciji za novinare, predstavnik Turističke organizacije Dejan Crnomarković, objasnio je da je tema ovogodišnjeg „EDEN“ projekta „Turizam i lokalno nematerijalno kulturno nasleđe“, kao i da se projekat ove godine po prvi put sprovodi u našoj zemlji. Po njegovim rečima, cilj „EDENA“ je da se identifikuju manje poznata odredišta koja turističku ponudu baziraju na promociji svog teritorijalnog i specifičnog nematerijalnog nasleđa, kao što su rukotvorine, zanati, manifestacije, običaji ili gastronomija.

Crnomarković je istakao kako je učešće Srbije u ovom projektu veoma značajno, jer pruža mogućnost besplatne promocije turističke destinacije preko portala Evropske komisije, povezivanje sa drugim evropskim državama, kao i povećanje vidljivosti na turističkom tržištu. On je rekao i da je konkurs otvoren do 25. maja, da se formulari za prijavljivanje sa pratećom dokumentacijom šalju na adresu TOS-a, kao i da će ovim konkursom u uži izbor biti odabrano pobedničko i četiri prateća turistička odredišta.

Ovom prilikom moglo se čuti kako se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa nalaze krsna slava, molitva, đurđevdanski obred, belmuž, običaji izlivanja i paljenja ratarskih sveća, izrada pirotskog kačkavalja, pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanati kujundžija iz Kraljeva i klesarski zanati. Tu su zatim i pazarske mantije, lončarija, kosovski vez, pevanje uz gusle, groktalica, pevanje iz vika, erski humor, kolo, kolo u tri i u šest, rumenka, sviranje na gajdama, frularska praksa, sviranje na kavalu, naivno slikarstvo Slovaka, Lazarice u Sirinićkoj župi, izrada drvenih čutura u selu Pilica, Vukov sabor, ojkača, vranjska gradska pesma i čuvanje Hristovog groba.

Projekat „EDEN“ promoviše modele održivog razvoja turizma u zemljama članicama i kandidatima za članstvo u EU, a sprovodi se na godišnjem nivou sa temom koju bira Evropska komisija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор