Konkurs za „Izuzetnu destinaciju Evrope“

made-in-germany-rs-eu-beograd-kalemegdan

Raspisan je konkurs Turističke organizacije Srbije (TOS), kao nosioca projekta Evropske komisije (EK) pod imenom European Destinations of Excellence (EDEN), za izbor izuzetne destinacije Evrope u Srbiji.

Cilj ovogodišnjeg konkursa, čija je tema „Turizam i lokalna gastronomija“, jeste da se identifikuju i nagrade manje razvijene i poznate destinacije koje u svoju turističku promociju uključuju i specifičnu gastronomsku ponudu za to područje, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ključni kriterijum konkursa je da destinacije već imaju registrovanu oznaku zaštićenog geografskog porekla. Konkurs će biti otvoren do 24. maja, a jedna pobednička i dve prateće destinacije iz najužeg izbora u Srbiji, biće uvrštene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network) – rekao je šef projekta Dejan Crnomarković.

Po rečima menadžerka projekta Tijane Antić, mreža ima za cilj stvaranje platforme za razmenu dobrih primera prakse među nagrađenim destinacijama, kao i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja. Ona je naglasila da TOS od 2010. godine sprovodi niz projekata koje finansira Evropska unija (EU), odnosno Evropska komisija, a jedan takav je i EDEN.

Amabasador ovogodišnjeg EDEN-a je autor emisije „Gastronomad“ Nenad Gladić, poznat kao Lepi Brka, koji kaže da veruje da je ovo dobar projekat, jer podstiče razvoj manje poznatih turističkih destinacija, koje možda nisu imale priliku da pokažu šta umeju i znaju.

Projekat podržava resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa svojom predstavnicom u ovogodišnjem žiriju, koji će činiti i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, Kulinarskog saveza Srbije, turističkih agencija i Lepi Brka kao ovogodišnji ambasador EDEN-a.

U Srbiji je prošle godine održan prvi EDEN, a pobednik je bila Opština Knjaževac, dok su za prateće destinacije bili izabrani Kovačica, Topola, Kučevo i zajednička kandidatura Nove Varoši i Prijepolja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор