Festival šumadijskih vina na Oplencu

made-in-germany-rs-vino-vinograd

U kraljevskoj vinariji na Oplencu u Topoli danas počinje drugi po redu Festival šumadijskih vina, koji će tokom ovog vikenda ljubiteljima tog plemenitog pića predstaviti kvalitetna vina iz ovog regiona Srbije i Šumadije, kao turističke vinske destinacije.

Organizator Festivala je Udruženje vinara i vinogradara Šumadije. Pre izvesnog vremena oni su se ujedinili sa namerom da zaštite geografsko poreklo i time svoja vina učine prepoznatljivim na tržištu.

Po rečima Božidara Aleksandrovića, predsednika tog Udruženja i vlasnika vinarije „Aleksandrović“, Festival šumadijskih vina jedinstven je u odnosu na druge smotre regionalnih vinarija, jer na njoj učestvuju samo vinarije iz jednog regiona i predstavljajući svoja vina dobijena upravo na tom podneblju.

– Prvi dan Festivala, koji se održava na prostoru kraljevske vinarije na Oplencu, pružiće bogat kulturno-umtnički i edukativni program, dok će vinarije koje su članovi Udruženja, drugog dana otvoriti svoja vrata, spremne da ugoste sve ljubitelje šumadijskih vina – najavio je Aleksandrović, a prenosi agencija „Tanjug“.

Kako je naglasio, zajednička želja vlasnika vinarija je da Šumadija postane značajna destinacija na vinskoj mapi Evrope, a da vina iz ove regije budu porepoznata po svom izuzetnom i neospornom kvalitetu.

U okviru Festivala u kraljevskoj vinariji biće otvoren Muzej vina i vinogradarske opreme, a korisne informacije i saveti čuće se tokom panel diskusije na temu „Izazovi i perspektive srpskog vinarstva i vinogradarstva – EU fondovi i finansiranje ruralnog razvoja“.

– S obzirom da će Festival otvoriti princ Aleksandar II Karađorđević, to daje poseban značaj i simboliku ovoj manifestaciji, jer se ona održava upravo na imanju porodice Karađorđević, i u vinariji koju su osnovali Kralj Petar I i Aleksandar I Karađorđević – objasnio je upravnik Zadužbine Karađorđevića na Oplencu Dragan Reljić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор