Pirot je ovogodišnja “Izuzetna destinacija Evrope”

made-in-germany-rs-grad-pirot-grb

Opština Pirot je pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor “Izuzetne destinacije Evrope” (European Destinations of Excellence – EDEN), dok su se kao prateće destinacije, na drugom I trećem mestu našli Sjenica i Leskovac.

Kako je navedeno u saopštenju Turističke organizacije Srbije (TOS), koja je i organizovala ovaj konkurs, ovogodišnja tema i osnovni kriterijum za izbor pobednika bili su “Turizam i lokalna gastronomija”. S toga je cilj takmišenja bio prepoznavanje i nagrađivanje manje razvijenih turističkih destinacija koje svojom promocijom obuhvataju teritorijalno-specifičnu gastronomsku ponudu, a poseban naglasak, pri tom je stavljen na proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom.

Na konkurs je stiglo 13 prijava kojima je bilo obuhvaćeno ukupno 20 opština u Srbiji. Pirot je na ovo takmičenje izašao sa gastronomskom ponudom koja je uključivala pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu, staroplaninska jela, pirotski roštilj, sarme od lipovog lista i jagnjeći čomlek, prenosi “eKapija”.

Konačan izbor i redosled pobedničkih destinacija utvrđen je nakon poseta stručnog žirija opštinama u užem izboru, a žiri su činili: Nenad Gladić zvani “Lepi Brka”, autor emisije “Gastronomad” i ovogodišnji ambasador EDEN programa u Srbiji, Danijela Vićentijević iz Sektora za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Dragan Tešanović, šef Katedre za gastronomiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Bojana Kalenjuk iz Kulinarske federacije Srbije i Irena Čalikjan iz turističke agencije “Sabra Company”.

Svečana dodele nagrada ovogodišnjim pobednicima biće održana krajem septembra ove godine, u okviru proslave Svetskog dana turizma i dodele nagrade “Turistički cvet”. Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u “Mrežu izuzetnih destinacija Evrope” (EDEN Network), sa ciljem stvaranja platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanja drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор